Carl Bäckman

Röster från tidigare deltagare

Vad har Oskarshamns Folkhögskolas Musiklinje betytt för de som gått där? Här är några röster från tidigare deltagare, om deras erfarenheter av skolan.

Sebastian Lindell

Gick Musiklinjen Afro 2009-2011 med elgitarr som huvudinstrument. Han studerar för närvarande till musiklärare på musikhögskolan i Ingesund med inriktning rytmisk improviserad musik.

”Jag gick två år på Oskarshamns Folkhögskola och det var den bästa tiden i mitt liv. Lärarna och kurserna är jättebra, boendet mysigt och maten på skolrestaurangen god. Det finns tid och plats för mycket övning, lir och att umgås med sköna människor. Här fann jag kunskap och vänner för livet!”

Felix Schwere

Gick 2007-2010 Stråklinjen med cello som huvudinstrument. Numera student på IE klassisk på Musikhögskolan i Malmö.

”Jag gick tre år på folkhögskolan och det var en helt underbar tid! Jag har utvecklats otroligt mycket på på mitt instrument och har fått en bra grund att stå på. Men minst lika viktigt för min utveckling var det sociala umgänget med klasskompisarna och jag mötte några av mina bästa vänner på skolan.

När jag började på folkhögskolan så var jag osäker på om det verkligen var musiken jag ville syssla med men så småningom bestämde jag mig för att försöka komma in på musikhögskolan och jag lyckades komma in när jag sökte för andra gången och det hade jag aldrig lyckats med utan hjälp och råd från alla duktiga lärare på skolan. Lärarna var alla mycket bra och otroligt duktiga på sina områden.

Jag personligen tycker att folkhögskolan är en mycket bra studieform som alla borde uppleva. Eftersom man inte får några betyg så har man inte hela tiden press på sig att lyckas, man vågar göra misstag och lär sig av dem.”

Håkan Bjuvenstedt

Studerar till musiklärare på musikhögskolan i Ingesund med inriktning rytmisk improviserad musik och piano som huvudinstrument

”Att studera på folkhögskola är bland det roligaste man kan göra. Man får jättebra förutsättningar för att utvecklas på sitt instrument
med mycket övningstid och bra lärare. Man erbjuds även att få undervisning på ett extra instrument. Skolans ensembleundervisning är ganska omfattande då man får tre lektioner per vecka med möjligthet att spela mycket på och utanför skolan med sin egen ensemble och andra grupper som man själv kan sätta ihop. Utbildningen ger goda förutsättningar för studier på musikhögskola då man kan välja till ensembleledning under vårterminen. Detta ger bra en förberedelse inför antagningsproven. Mina två år på Oskarshamn folkhögskola
har varit mycket givande med många nya vänner och en enorm musikalisk utveckling.”

Carl Bäckman, stråklinjen

”Jag gick stråklinjen med cello som huvudinstrument från hösten 2009 till våren 2011. På musiklinjen ges förutom instrumentlektionen undervisning i gehör, teori, dirigering, körsång, ensemblespel, piano mm. Allt detta ger en bra förberedelse inför provspelningarna till musikhögskolan (om man har det som mål) och för mig personligen gav det resultat då jag blev antagen till programmet för kammarmusik (musikerutbildning) vid musikhögskolan i Örebro. Det jag har upplevt är att lärarna är mycket kunniga i sina ämnen som lärs ut med bra pedagogik.

Det blir en hel del tillfällen till konserter både på och utanför skolan. Det är ett bra sätt att träna scenvana och samtidigt ”redovisa” sina stycken. Det blir även terminsuppsel inför lärarna då man kan få lite respons och kommentarer om den musikaliska utvecklingen.

På skolan finns ett internat. Man kan både bo med egen toa och dusch eller dela med någon. I huset Mellangård är rummen ändå relativt rymliga (efter lite mekande kan man få in en stråkkvartett) och fräscha. På båda våningarna finns två kök och ett samlingsrum med utsikt över stan. På veckorna serveras mat i matsalen (som ingår i internatavgiften) och den egna matlagningen begränsas till helgerna.
Skolan ligger med bara 10 minuters gångväg från centrum där man få tag i det mesta man kan behöva.

Avslutningsvis vill jag säga att på Oskarshamns folkhögskola bedrivs utbildning med god kvalitet som ger bra förutsättningar till vidare studier vid högskola och universitet.”