Luciafirande på folkhögskolan

Kyrkoåret – Distans

Kyrkoåret – om Svenska kyrkans tro, gudstjänstliv, diakoni, organisation och historia med utgångspunkt i kyrkoåret.

Kursen ges under 1 år och räknas som 50% studier och berättigar till studiemedel.

Kursen vänder sig till
  • Dig som redan nu har en anställning , är ideellt engagerad eller förtroendevald i Svenska kyrkan och vill fortbilda dig.
  • Dig som har frågor kring tro och  Svenska kyrkan och vill veta mer.
  • Dig som funderar på tjänst i  Svenska kyrkan som diakon, musiker, pedagog eller präst eller annan anställning och vill förbereda dig inför den och pröva din kallelse.

Kursens upplägg

Helgerna på skolan är uppbyggda på liknande sätt varje gång vi träffas. Vi arbetar i diskussionsgrupper, går på studiebesök och har lärarledda genomgångar samt gästföreläsare. Dessutom ser vi på film, delar måltidens gemenskap tillsammans, firar verkstadsmässa och har andakter där du som kursdeltagare ansvarar för utförandet.

Några exempel ur kursplanen:

• Kyrkoårets olika skiften
  • Mässans uppbyggnad
  • Musiken och riten
  • Undervisning i församlingen
  • Diakonins roll
  • Vår kyrkas historia och tradition
  • Dagens möte med andra religioner och kulturer
  • Att styra och leda i församlingen, vem gör och beslutar om vad?
  • Påskens teologi – om ondska, död, synd, uppståndelse och försoning

Mellan träffarna arbetar var och en hemma med fördjupningsuppgifter, som bibelstudium och fördjupad studie av församlingen. Dessa uppgifter redovisas och diskuteras på internet. En introduktion till arbetet  på internet ges vid första träffen. Tillgång till dator är alltså ett måste.

Kursen rekommenderas av biskop
Fredrik Modéus, Växjö stift.

Ansökan & Antagning

Ansökan skickas till:
Oskarshamns folkhögskola, Axel Munthes stig 1, 572 32 Oskarshamn.

Kurstider

2017-08-17 – 2018-06-08 med träffar på Oskarshamns folkhögskola vid 8 tillfällen.
Hösten 2017: v34  25-27/8, v38  29/9-1/10, v45 10-12/11, v49 8-10/12
Våren 2018: v2 12-14/1, v10  9-11/3, v16  20/4-22/4, v21 25-27/5

Kostnader

Undervisningen är kostnadsfri, men du betalar för mat, eventuellt boende, studieresor, försäkring och visst studiemateriel.

I internatet ingår: Boende i enkelrum, frukost, lunch, kvällsmat, kaffe/te
I externat ingår: Lunch, kvällsmat, kaffe/te
Kostnader för kurslitteratur tillkommer med högst 800 kr.

Alla kursdeltagare betalar för kost 2520 kr/termin
För kursdeltagare som önskar bo på skolan tillkommer kostnad för logi och frukost på 375 kr/natt (medtag sänglinne och handdukar).

Har du något du undrar över? Kontakta oss gärna.

Jonas Johansson
E-post: jonas.johansson.osk@folkbildning.net