Seniorkurs

Du som är 50 plus, dagledig och vill lära nytt och vidga perspektiven kan göra det på Oskarshamns Folkhögskola. Här ingår du också i en gemenskap och kan knyta nya vänskapsband. Vi återkommer med höstens kurser längre fram.


Ansök

Välkommen att söka till vårterminens seniorkurser på Oskarshamns Folkhögskola. Kurserna pågår från vecka 2 till och med vecka 23, med uppehåll under loven. Du har lektioner två halvdagar per vecka med en fikapaus mitt i. Vid några tillfällen bryts ordinarie schema för deltagande i skolgemensamma aktiviteter som exempelvis temadag, friluftsdag, föreläsning och liknande. Här är kurserna du väljer mellan:

DEN KULTURELLA MÄNNISKAN

TISDAGAR 13.00-16.30 & TORSDAGAR 8.30-12.00

Kultur- och idéhistoria

Eric Lammers kommer att ta dig på en resa där ni utifrån ett kulturhistoriskt perspektiv kan hitta spår till nutiden. Från klassiskt Grekland/Rom, via medeltid, renässans, barock, 1800-tal till nutid. Idéhistoria och de kulturella uttryck som kännetecknar epokerna står i centrum.

Med Robert Öhman kommer du resa i visans historia, från medeltida ballad till Vreeswijk, västerbottnisk litteratur och feministisk kulturhistoria. Gemensam nämnare är kvinnor i musik och konst.

Musik, film, bilder och dans

På något sätt hänger allt ihop: musik, film, bilder och dans. Kultur är allt och de fyra ämnena är bara några av de yttringar som finns. Vi ska blanda, titta, lyssna och uppleva kulturen. Så häng med Roberth Walve när han leder denna kulturresa så får vi se var vi hamnar.

Orden omkring oss

Blanka Kusova Westman kommer att ta dig på resa genom språk och litteratur. Vill du veta varför vi har prickar på ö? Är du intresserad av varifrån svenska ord kommer? Har du undrat över hur andra språk fungerar? Tror du att kännedom om litteraturens begrepp kan öka förståelsen av det skrivna ordet?  Vill du veta mer om litteratur genom tiderna? Har du plats för någon nobelpristagare i din bokhylla? Vill du se när litteratur och film går hand i hand? Eller vill du kanske till och med prova på att skriva en berättelse själv? Det finns mycket att välja på. Följ med på resan!

SPÄNNANDE MÖTEN OCH HISTORISKA ÅTERBLICKAR

MÅNDAGAR 13.00-16.30 & ONSDAGAR 13.00-16.30

Kommunikation och bemötande

Kommunikation mellan människor, både privat och på arbetet, har blivit svårare. En anledning till det är att vi är betydligt mer olika varandra än förr i tiden. Vi har fått alltmer olika mål, erfarenheter och förväntningar, vår bakgrund är mera varierad och vi möter dessutom betydligt fler människor under en vanlig dag. Torbjörn Helmner tar dig på en spännande resa om mellanmänsklig kommunikation, samspel, men också om missförstånd och konflikter. Konflikthantering med hjälp av kommunikation blir en pelare i hans ämne.

Australien – en tidsresa

Världens minsta kontinent eller jordens största ö? Oavsett så är Australien ett av världens mest kontrastrika och fascinerande länder med torra öknar, frodiga regnskogar, spännande storstäder och ett unikt djurliv. Viktoria Brown bjuder med dig till ett land som geologiskt och kulturellt är urgammalt, men som nation bara är drygt 200 år gammalt. Följ med på en upptäcksresa som börjar med hur ursprungsbefolkningen levde innan européerna anlände till kontinenten. Resan fortsätter med Australiens tid som straffkoloni och fullföljer sedan med resten av den färgsprakande utvecklingen till dagens Australien; numera ett land som rankas högt i många internationella jämförelser av nationella resultat, såsom livskvalitet, hälsa, utbildning och ekonomisk frihet.

Lilla Oskarshamn och stora världen

Roberth Walve tar med dig på resa både i lilla Oskarshamn och i stora världen. Han stannar till vid intressanta händelser och vyer och berättar om dem. Ute i världen besöker han bland annat Rio De Janeiro, Washington, Paris och New York. I Oskarshamn får du veta hur byggnader såg ut och hur människor levde förr i tiden.

MÄNNISKANS INRE OCH YTTRE VÄRLD

TISDAGAR 8.30-12.00 & TORSDAGAR 13.00-16.30

Psykologi

Vill du förstå samspelet mellan människa och miljö? Hur människan påverkar miljön, men även hur miljön påverkar människan? Går det att psykiskt och fysiskt separera människan från miljön? Vad händer om vi gör det? Lärandet om människans beteende och upplevelser, psykisk hälsa och ohälsa, förståelse för vad känsla av sammanhang betyder och möjlighet till personlig utveckling, det är centrala delar i det här ämnet. Under psykologiresan kommer du ha möjlighet att analysera dig själv genom olika insikter men också genomföra personliga tester som kan bidra till förståelse för din personlighet. Renata Otto erbjuder en spännande resa genom olika intressanta områden som handlar just om dessa aspekter.

Hälsa, kost och livsstil – ett livslångt projekt

Samtidigt som vi blir allt mer medvetna om hälsa ökar också ohälsan. Hur kommer det sig? Hur kan kosten påverka hur vi mår och är vår livsstil och våra kostvanor i Sverige annorlunda jämfört med i andra länder? Viktoria Brown tar med dig på en världsomsegling där du bland annat får sätta dig in i hur sockret kan påverka din hälsa, varför sömn och motion är så viktigt för vårt välbefinnande samt hur andra kulturers matvanor ser ut.


Fakta om kursen

• Kurserna är på halvtid och söks terminsvis. Varje grupp studerar två halvdagar per vecka, där en halvdag innehåller två lektionspass och en fikapaus i vår restaurang.

• Du som söker för våren 2019 rangordnar dina alternativ, från 1-3 om du är intresserad av alla alternativen. Om du vill vara säker på att gå en kurs bör du välja mer än ett alternativ.

• Kostnad: bekräftelseavgift 500 kr (avgiften går till deltagarförsäkring, studiematerial och studiebesök) och servicekostnad 1590 kr (bekostar en termins fika i vår restaurang samt vissa måltider i samband med aktiviteter och fester).

• Kursdeltagare som gått seniorkursen i 5 läsår eller mer antas i mån av plats.

• Sista ansökningsdag 9/12 2018

Välkommen att kontakta oss!

Om du har frågor om ansökan, ring Ann Sundkvist: 0491-768104

Renata Otto svarar på frågor om innehållet: 072-500 62 25