Är du arbetslös och nyfiken på studier?

Då kan du prata med din Arbetsförmedling om SMF, det vill säga Studiemotiverande Folkhögskolekurs. Det gäller dig som har ofullständiga grund- eller gymnasiebetyg och är arbetssökande i åldern 16-24 år eller fyllt 25 år och deltar i jobb och utvecklingsgarantin.

Vad är Studiemotiverande Folkhögskolekurs?

På en studiemotiverande folkhögskolekurs får du prova på hur det kan vara att studera som vuxen. Arbetsförmedlingen står bakom satsningen och det är också genom dem man kan få en plats på kursen.

Syfte med kursen

Syftet är att  motivera dig till att slutföra dina studier och öka dina chanser till jobb. Om du efter avslutad SMF-kurs vill fortsätta på folkhögskola finns det Allmän kurs som motsvarar grund-eller gymnasieskolans studienivå.

Vad innehåller SMF-kursen?

Du får möjlighet att i en liten studiegrupp prova på olika ämnen, förbättra din studieteknik och lägga upp en plan inför framtiden. På folkhögskolan är gruppen viktig och det finns tid för samtal och erfarenhetsutbyte. Du kommer igång med studier i svenska, engelska, matematik utifrån din egen nivå och andra ämnen som ökar din allmänbildning. Vi gör också studiebesök, har motion på schemat, du får prova på att arbeta med bild och form. Kursen pågår i tre månader och avslutas med att du får ett intyg.

Nästa kursstart

Ta kontakt med din handläggare på Arbetsförmedlingen för mer information.

Några röster från tidigare kursdeltagare

”SMF-kursen betydde jättemycket för mig. Lärde mig mycket och satte upp nya mål. Jag började sedan på Allmän linje. Det är det bästa valet jag har gjort. Kan verkligen rekommendera detta till andra.”
Emma, 20 år, ofullständiga grundskolebetyg

”Efter SMF sökte jag till skolan och började, men mådde inte bra och hade svårt med motivationen. Var sjukskriven en tid och började sedan om i liten omfattning, sedan halvtid och nu läser jag heltid och trivs bra med det. Är nu klar med grundläggande behörighet plus några särskilda behörigheter. Mitt mål är att läsa på universitet eller högskola. På folkhögskolan läser man med individuellt schema och intensiteten bestäms av lärare och elever tillsammans. Avslappnad miljö där alla sorts människor passar in”

– Jonas, 23 år, påbörjat gymnasiet flera gånger men aldrig avslutat

”SMF-kursen blev början på något riktigt bra. Folkhögskolan har hjälpt till att få igång mig igen. Nu har jag en mycket bättre vardag!”

Christoffer, 23 år
Flera oavslutade gymnasiestarter, arbetslös i omgångar. Har nu slutfört studier på gymnasienivå på folkhögskolan och arbetar på hotell.